International Antiques & Collectors Fair Newark

Brocante Winkels Nederland

De site voor Brocante liefhebbers

International Antiques & Collectors Fair Newark

Engeland brocante

International Antiques & Collectors Fair Newark

Het kijken naar de antiekprogramma’s bij de BBC is voor mij een quilty pleasure. Heerlijk vind ik de programma’s waar ze op zoek gaan naar het mooiste antiek. Ik was dan ook dolblij dat we voor ons 25 jarig huwelijk naar een echte antique fair in Engeland gingen. We vertrokken vanuit Rotterdam met de nachtboot en onze auto ging mee. Een geweldige B&B in Newark maakte het avontuur compleet.

De international Antiques &Colllectors Fair in Newark duurt twee dagen en wij hadden voor beide dagen een ticket. Deze fair is de grootste in Europa, het terrein is 84 hectare en er staan zo’n 2500 dealers. De bezoekers komen van over de hele wereld. Het is een paradijs voor antiek en brocante liefhebbers. Gelukkig was het droog en twee dagen is echt niet veel als er zoveel te zien is. Je ziet er typisch Engels antiek maar er staan ook internationale handelaren. Je ziet er veel zilver maar ook prachtige meubels en serviesgoed. We keken onze ogen uit en al gauw hadden we onze inkopen gedaan. Mijn man wilde al heel lang een mooi zakhorloge en slaagde bij een bijzonder vriendelijke Zwitserse handelaar. Ik was vooral blij met mijn ovale stolp en mooie zilverwerk.

Groot was mijn verbazing toen ik op de tweede dag een bekende presentator van de BCC zag, Paul Hayes. Hij is presentator van Cash in the Attic en Put your money where your mouth is. Toen ik vertelde dat ik uit Nederland kwam en naar zijn programma’s keek op de BBC, was het ijs gebroken. Hij was druk met tv-opnames voor “Put your money where your mouth is” op de antiekfair en vroeg direct of ik mee wilde doen aan het programma. In dit programma proberen twee antiekhandelaren (Paul en een collega) eerst zo scherp mogelijk drie artikelen te kopen op de fair om vervolgens deze met zoveel mogelijk winst te verkopen aan bezoekers van de fair. De handelaar die de meeste winst maakt, is de winnaar. In mijn beste Engels heb ik meegedaan en een mooie Engels zilveren theepot gekocht van hem. Na het tekenen van een toestemmingsformulier voor het gebruik van de beelden in de uitzending, heb ik snel nog wat foto’s gemaakt. Helaas heb ik de uitzending nooit gezien waarin ik te zien was, maar de ervaring om dit mee te maken was geweldig.

Newark is een van de International Antiques & Collectors fairs. Er zijn 7 locaties in Engeland waar deze fair wordt gehouden en iedere maand is er wel een. Het is beslist een aanrader om naar toe te gaan. Newark is prima combineren met een bezoek aan York of Lincoln. Op de website www.iacf.co.uk  vind je alle data en locaties.

José Hoonhout (@josebrocante)