Brocante Winkels Nederland

De site voor Brocante liefhebbers

Maastrichts aardewerk

Brocante | Maastrichts aardewerk

Maastrichts aardewerk

Ik ben gek op koken en vind het heerlijk om vrienden en familie te verwennen met een heerlijke maaltijd. Wat het voor mij dan helemaal afmaakt, zijn de mooie oude borden en glazen op tafel. Water in oude waterkannen en het bestek van mijn oma. De oude glazen zijn gevonden in Zuid-Frankrijk en het bestek van oma heb ik jarenlang gezocht en gevonden op Marktplaats en markten. De borden komen van verschillende serviezen maar zijn wel allemaal Maastrichts aardewerk. Maastrichts aardewerk is de verzamelnaam voor voorwerpen van porselein en aardewerk die vanaf circa 1835 op industriële wijze zijn vervaardigd in de stad Maastricht in de fabrieken van o.a. P. Regout & Co/De Sphinx, Societe Ceramique, Mosa en F. Regout & Co.

Wit en blauw zijn mijn kleuren en het servies Anna en Wellington zijn favoriet. Daarnaast heb ik verschillende decors voor dagelijks gebruik. Uniek zijn de stukken die ik heb van het decor Pompadour. Moeilijk te vinden en bijzonder gewild. 

Toen ik het servies Anna vond op Marktplaats was ik verliefd op het motief maar wist weinig van de herkomst van het servies. Het servies kon ik ophalen bij de verkoper Noordduin Brocante in Lisse, een waar paradijs voor serviesliefhebbers en brocante fans. Je komt ogen tekort zoveel moois is daar te vinden. Thuis ben ik mij gaan verdiepen in SCM en Petrus Regout en lid geworden van de Vereniging Maastrichts Aardewerk. Drie tot vier keer per jaar organiseert deze vereniging een beurs in het land waar leden van de vereniging aardewerk verkopen. Ook kun je iets laten taxeren of een van de vele naslagwerken kopen over Maastrichts aardewerk.

Inmiddels ben ik groot fan van Maastrichts aardewerk en zoek ik overal naar mooie aanvullingen op mijn verzameling. Ik zoek veel dingen op en ga trouw naar de beurzen. Op Facebook en Instagram is veel te vinden en er zijn diverse showgroepen waar leden hun verzameling en nieuwe aanwinsten laten zien, zoals Noordduin Brocante Forum, Maastrichts Aardewerk, Ons Maastrichts Aardewerk of Oude En Antieke Serviezen Showgroep. Je komt ogen tekort zoveel moois is er te zien.

Jose Hoonhout (@josebrocante)