Brocante Winkels Nederland

De site voor Brocante liefhebbers

Op schattenjacht

Brocante | Op schattenjacht

Op schattenjacht, zo doen we dat.

Hoe doe je dat? Begin je er gewoon aan, of komt er wat voorbereiding bij kijken? Dit is mijn stappenplan.

Ben je opzoek naar een meubelstuk dat precies ergens moet tussen passen, dan doe je best wat meetwerk vooraf. Sta er niets op je lijstje en laat je graag je instinkt de vrije loop, dan is het gewoon een kwestie van goed schoeisel aan te trekken en al je zintuigen aan te scherpen! Een goede jager is nieuwsgierig, alert, ziet dat waar anderen overzien, steekt zijn neus in andermans zaken (heerlijk toch), graaft tussen de rommel (niet altijd even plezant). En misschien het allerbelangrijkste: hoffelijkheid en heeft de meest bekoorlijkste glimlach. Ja ja, het is tijd om de grote charmeur uit te hangen.

De zoektocht.

De eerste en spannendste fase. Het moment dat je iets moois vindt aan een prikje, een heerlijk gevoel! Om dat moment te vatten is het slim je goed voor te bereiden. Waar ga ik opzoek, wat is mijn dagbudget, waar betaal ik welke prijs?

De Kringwinkel, rommelmarkten, online, garageverkopen, veilingen of antiek markten. Elke bron heeft een eigen prijscategorie. Ga op ontdekking, bekijk en vraag prijzen. Luistervink bij verkopers, ze zijn een waardevolle bron van informatie.

Ga je naar de rommelmarkt, neem dan zeker voldoende klein geld mee en laat je Gucci handtas thuis. Vergeet zeker niet een meter en de juiste afmetingen voor dat specifieke meubelstuk dat je zoekt. Op zoek naar een groter stuk? Regel vervoer en een stel sterke armen. Heb je geen van beide? Dat is het moment om al je charmes boven te halen.

De inspectie

Stap twee is een grondige inspectie. Koop geen kat in een zak. Pak het stuk gerust op. Bekijk het boven, onder, van binnen en van buiten. Trek al de deuren en schuiven eens open, nu mag het. Ook al vind je een beschadiging niet erg, integendeel zelfs, het kan zelfs een meerwaarde zijn, maar kopen zonder kijken is geen aanrader. Gekocht is gekocht. Klagen na de koop of terugbrengen is geen optie.

De onderhandeling

Stap drie, onderhandel. Op een markt is dit een normale zaak. Iets gevonden waar je helemaal verliefd op bent? Schakel over op je ”poker face”. Beheers je. Enthousiasme jaagt de prijs de hoogte in. Beslis voor jezelf (voor je een bod doet) hoeveel je wilt betalen. Bied een lager bedrag. Zo blijft er ruimte voor onderhandeling. Hou voet bij stuk. Vraag altijd naar de allerbeste prijs. De verkoper gaat je zeker tegemoet komen.

Maar wees redelijk. Is het verschil tussen het startbod en jouw bod te groot dan zoek je beter verder. Of ga bij het opbreken van de markt nog eens langs. Timing is everything! Ook vroege vogels halen betere prijzen binnen. De vraagprijs is het hoogst op het spitsuur.

Gouden regel

Een vriendelijke lach en respect doen wonderen. Een gezellige babbel is het begin van een goede relatie met de verkoper. Een bron van tips en tricks voor de toekomst. Zeker voor de verzamelaars of als je naar iets specifieks opzoek bent, de verkoper zet dit zeker op zijn lijstje.

Test het zeker eens uit en laat het mij weten via @tinnekeg op instagram, ik zie jullie schatten graag voorbijkomen.

Veel succes!