Brocante Winkels Nederland

De site voor Brocante liefhebbers

Partner in Crime

Brocante | partner in Crime

Partner in Crime

Het is een beetje een tweede liefde voor mij (op de eerste plaats komt mijn gezinnetje), de jacht naar, de uitdaging en het geluk daarna, heerlijk! Elke stap is een beleving waar je jaren plezier van hebt. Aan alles hangt een verhaal, soms grappig of pakkend of best wel luguber en dat is nu net het mooie van brocante. De geleefde ruwe imperfectie brengt zoveel karakter en charme in huis, sommige zijn echte blikvangers of ‘conversatie stukken’ en brengen de leukste gesprekken op gang. Dat is gewoon instant sfeer in huis!

Het is een echte sport voor ons, op zoek gaan naar leuke spullen. Vroeg in de ochtend eruit zodat je eerste keuze hebt. “Ochtendstond heeft goud in de mond” geldt hier echt wel, maar  soms moet je moet ook nog je mannetje staan. Vooral als je naar de grote rommelmarkten gaat in Engeland. Je kunt er echte schatten op de kop tikken, maar je moet er snel bijzijn. Zie je iets leuk liggen en je twijfelt, dan ben je het kwijt. Snel handelen is de boodschap en je charme gebruiken, werkt ook altijd heel goed! Een ander trucje om ‘iets voor niets’ te vinden, is naar de markt gaan net voor sluitingstijd, als iedereen inpakt. Er zijn altijd wel spulletjes die helemaal niet terug in de bestelwagen geraken en die je dan voor een prikje of gewoon gratis mee kan nemen. “Ja, maar dat zal dan wel echt rommel zijn”, denk je nu. Niet altijd, soms sta je versteld van wat er wordt achtergelaten.

Zo gingen een vriendin en ik op een mooie vrijdagmorgen naar Portobello Market. Het is één van de drukst bezochte markten voor toeristen in Londen, maar op vrijdagmorgen is er in de buurt van Golborne Road een bric-à-brac markt waar de drukte wel goed meevalt. Tegen de tijd dat we eindelijk aankwamen, waren de meeste standen al zo goed als opgeruimd. Het was weer veel te gezellig aan de ontbijttafel! Was dat even een dompertje. We besloten toch om maar door de straat te slenteren en te genieten van die enkele standen die nog niet opgeruimd waren; mooi weer, gezellige straatjes, zeker niet slecht. En daar lag het dan, gewoon, helemaal op zijn eentje, achtergelaten door de standhouder: een heel mooi retro stijl kussen. Ik zie ons nog allebei stomverbaasd kijken, wat ligt dat daar te doen? “Er zal wel iets fout aan zijn, anders laten ze dat niet liggen”, zei mijn vriendin tegen me  terwijl we verder wandelden. “Zullen we eens kijken”, zei ik, en draaide terug, rondkijkend om te zien of niemand mij aan mijn oren zou trekken. Nee, niets aan, in perfecte staat en nog mooi ook! “Zou perfect in je nieuwe huisje passen”, zei ik met een big smile op mijn gezicht. Gaan we het meenemen? Twee verlegen Belgjes, zie je het al voor je? De verleiding was te groot, zo onopvallend en snel mogelijk (Who am I kidding) pakte ik het kussen en wandelde verder of er niets aan de hand was. Allebei gierend van het lachen met kussen in de hand stonden we daar, en wat nu? We hadden helemaal geen tas om dat kussen in te stoppen en hadden een hele dag in Londen gepland; gewoon, kussen onder de arm en genieten van onze prachtige lentedag!

Na een hele dag wandelen, was het echt wel tijd voor een bezoekje aan het kleinste kamertje, maar openbare toiletten zijn niet echt mijn ding dus besloten we om een fancy hotel binnen te wandelen. “Gewoon doen alsof je hier verblijft”, zie ik vastberaden tegen Els. Dus wij naar binnen zoekend naar een toilet, heel het gelijkvloers verkent maar geen geluk. Na enkele verbaasde blikken van het personeel, besloten we om maar gewoon naar huis te wandelen. “Zie je wel”, zei ik trots, niets aan de hand, we zijn niet buiten gegooid, maar ik voelde me wel een beetje bekeken, raar? Pas toen besefte we allebei dat ik het hele hotel was doorgewandeld met ‘DAT KUSSEN’ onder mijn arm!

Ja, ik weet het, typisch ik! Een verhaal dat me nog lang gaat achtervolgen en waar we nog lang plezier gaan van hebben. Maak je geen zorgen, het kussen is netjes uitgewassen en ligt nog steeds te pronken in Els haar mooie huisje.

Instagram @tinnekeg